28 de maig 2010

El 17 de juny, fi de curs!

Tard o d'hora tot s'acaba... Després de la tertúlia d'ahir dedicada a Les filles del fred, de Camilla Läckberg, ens acostem al final del curs 2009-2010.

Aquest curs, un cop més, ens ha servit per acostar-nos a autors nous per a alguns, a autors consagrats, a autors debutants, a temes coneguts i temes per conèixer, etc. Durant aquest mesos hi ha hagut llibres que ens han agradat més i d'altres menys, en alguns ens hi hem capbussat de ple sense por, en altres ocasions hi hem anat entrant de puntetes, recelosos, i fins i tot hem rigut i hem plorat! Però el que és segur és que hem passat unes quantes bones estones, primer llegint en solitari i després compartint els nostres parers tots junts a la Biblioteca. Per això, no puc fer res més que encoratjar-vos a continuar llegint i a continuar venint a les tertúlies, per anar-nos enriquint i coneixent nous mons o redescobrint-ne de vells. Sí, és veritat que tot s'acaba, però esperem que al setembre recomenci un altre cop!

De moment, però, i per acabar aquest curs seguint la "tradició" ens trobarem el dijous 17 de juny a les 18.00 hores per veure junts la pel·lícula La duda i fer una mica de berenar. No hi falteu!!

Cinefòrum: "La duda"
Dia: dijous 17 de juny
Hora: 18.00 h (atenció, una hora abans de l'habitual!)
Lloc: la Biblioteca, per descomptat.

9 de maig 2010

Amb el bon temps, 'Les filles del fred'


A la propera tertúlia, el 27 de maig, comentarem uns dels llibres de la sueca Camilla Läckberg (Fjällbacka, 30/08/1974), la nova estrella del firmament de la novel·la negra europea. Els llibres de Läckberg sempre transcorren al seu lloc de naixement, Fjällbacka (una petita ciutat de la costa occidental sueca), o pels voltants. Els protagonistes de les seves novel•les són el policia Patrik Hedströn i la seva dona, l’escriptora Erica Falck.

La temàtica dels seus llibres parteix sempre d’un assassinat, i durant la investigació van sortint a la superfície els secrets i les misèries dels seus actors principals, habitants del petit poble de Fjällbacka, en què a vegades es remunten al passat per trobar els orígens i les causes dels crims.

Amb Les filles del fred, la tercera novel·la de la sèrie després de La princesa de hielo i Los gritos del pasado, Läckberg va fer el gran salt a Suècia i va assolir el reconeixement de la crítica i tres milions de lectors, així com els principals premis de novel·la negra. Actualment està traduïda a 25 idiomes i, per primera vegada, també al català.

Les filles del fred
En aquesta novel·la tot comença amb l’aparició d’una nena ofegada a les aigües del mar. Tot sembla indicar que el succés és fruit d’un tràgic accident, però l’autòpsia revela que hi ha restes d’aigua dolça i de sabó als pulmons de la criatura. Algú, doncs, li ha causat la mort en terra ferma i tot seguit l’ha llançat despietadament al mar. Però, per què? Qui pot haver comès un acte semblant? Patrik Hedström i Erica Falck han d’afrontar una investigació tèrbola i complicada en un cas de conflictes entre veïns i cercles de pornografia infantil.

8 de maig 2010

Èxit de la xerrada sobre la maternitat d'Elna

El dijous 6 de maig vam canviar les nostres tertúlies habituals a la sala d'actes de la Biblioteca dels Monjos per assistir a la xerrada d'Assumpta Montellà sobre la maternitat d'Elna i els exiliats de la guerra civil, a la qual va acudir un nombre considerable de persones.


La xerrada i el debat que es va generar posteriorment van ser d'allò més interessants i també molt emotius. La història dels exiliats, la de l'Elisabeth Eidenbenz i la dels nens i mares que va aconseguir salvar d'una mort gairebé segura van emocionar molts dels assistents, que van recordar experiències pròximes similars arran de la proximitat d'aquesta part de la nostra història.

Parafrasejant les paraules de la historiadora, no podem deixar que totes aquelles vivències i experiències caiguin en l'oblit. Recordar la història a partir de la vida de la gent que la va viure i patir hauria d'ajudar a fer que no tornem a caure en els mateixos errors. A més, és una manera de mantenir viva la memòria d'aquelles persones que van viure la guerra i que ja no hi són.

Després d'aquesta emotiva trobada, doncs, tornem a la normalitat de les tertúlies i ens retrobarem l'últim dijous d'aquest mes, el dia 27 de maig, a les 7 del vespre. Us hi esperem!

2 de maig 2010

Aquest dijous ens visita l'Assumpta Montellà!!!

Us recordem que aquest dijous, 6 de maig, a les set del vespre rebrem la visita de la historiadora Assumpta Montellà, autora del llibre La maternitat d'Elna.

Us hi esperem a totes i tots, i per anar-vos ambientant us deixem uns vídeos. Fins dijous!