1 de febr. 2013

Sílvia Soler guanya el Premi Ramon Llull de novel·la

Notícia apareguda avui (divendres 1 de febrer a EL PERIÓDICO).

L'escriptora i periodista repassa una amistat a partir de 50 anys de nits de Sant Joan a 'L'estiu que comença'

ERNEST ALÓS / Barcelona

La graella de novel·les guanyadores dels premis literaris en català de la temporada pre-Sant Jordi ja està completa: l'escriptora i periodista Sílvia Soler ha guanyat el Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull, atorgat per Planeta, amb la novel·la L'estiu que comença, que relata la vida d'un home i una dona nascuts el 1961 al llarg de les revetlles de Sant Joan que comparteixen al llarg de tota la seva vida. El llibre sortirà a la venda el 7 de març vinent.

"He escrit el tipus de novel·la que m'agrada llegir, on no passen gaires coses i al mateix temps passa tot, com a la vida", ha explicat l'autora. No obstant, encara que tot sembli plàcid, el propòsit de l'autora és envoltar la novel·la del clima d'"optimisme" propi de l'inici de l'estiu i l'entorn (un imaginari poble de la costa, que podria estar al Maresme o la Selva) tingui un paisatge "suau i sense res d'espectacular", una tragèdia familiar compartida està també darrere de la trama de la novel·la.

Els dos protagonistes de la novel·la, Júlia Reig i Andreu Balart, estan predestinats a ser amics des que les seves mares, amigues íntimes, queden embarassades simultàniament. La seva relació es manté al llarg dels anys, gràcies a la tradició de les dues famílies de trobar-se cada nit de Sant Joan i acabar la festa amb un brindis per l'estiu que comença, anècdota de la qual sorgeix el títol de la novel·la.

El Ramon Llull, publicat des de la seva creació fa 33 anys per Planeta, ha estat finançat els últims anys, successivament, pel Govern d'Andorra, la Fundació Ramon Llull i l'Institut Ramon Llull. A partir d'aquesta edició, a causa de la retallada de la despesa de les institucions públiques, la dotació del premi, que ha passat de 90.000 a 60.000 euros, va a càrrec del grup de l'editor José Manuel Lara. Després d'aquesta retallada, el Llull ja no és el premi literari en català mén ben dotat, i veu equiparada la seva dotació a la del Sant Jordi, concedit per Òmnium Cultural i el Grup 62.