10 d’abr. 2013

Mor José Luis Sampedro als 96 anys

Fragment de la notícia apareguda a El Periódico.

L'escriptor, humanista i economista José Luis Sampedro va morir dilluns a la matinada als 96 anys d'edat, segons va anunciar ahir al migdia la seva família. Per exprés desig de l'autor, la notícia s'ha conegut un dia després perquè volia "marxar de manera senzilla i sense publicitat", segons ha manifestat la seva viuda Olga Lucas, amb qui va contraure matrimoni el 2003. Sampedro ha estat incinerat aquest matí al cementiri de La Almudena en la més estricta intimitat.

Nascut a Barcelona el 1917 encara que només hi va viure un any, Sampedro s'ha distingit tota la vida per una trajectòria d'àmplia panoràmica vinculat a l'economia, a l'àmbit universitari i en les últimes dècades amb total dedicació a la literatura, amb supervendes com les novel·les La sonrisa etrusca i La vieja sirena. Membre de la Real Academia Española des del 1990, el 2011 va rebre el Premio Nacional de les Letras Españolas.

Va mantenir sempre una postura humanista crítica amb la decadència moral d'Occident i les brutalitats del capitalisme més liberal. Així, per exemple, va publicar el 2011 el pròleg de l'edició espanyola d'Indigneu-vos, de Stéphane Hessel.

També podeu llegir una entrevista que se li va fer el juliol del 2006: "Sóc un immigrant de la Segona República", o bé recordar la que va reemetre TV3 del programa Singulars.



"És un d'aquells homes que han arribat a ser savi, i cadascuna de les coses que diu és una autèntica lliçó de vida. És José Luis Sampedro, catedràtic d'Estructura Econòmica i d'Ètica. I també escriptor i humanista, i membre de la Real Academia Española de la Lengua. Als 93 anys conserva intactes la curiositat i l'energia intel·lectual. Crític amb el capitalisme i la globalització, diu que vivim en un sistema irracional abocat a la barbàrie. Tot i això, continua creient en l'ésser humà i diu que les persones són, en general, millors que el sistema capitalista, "ferotge", segons ell, en què vivim. Amb ell parlem de la crisi de valors que ens envolta, d'economia, d'educació, si és sostenible el nostre model de desenvolupament. Sempre diu el que pensa i, per ell, saviesa vol dir menysprear el poder i els diners."